Hírek és események

  •  

Projekt leírása

A projekt célja a Sátoraljaújhely külterületi részén található köveshegyi idősek otthona épületének energetikai korszerűsítése,így járulva hozzá az energiahatékonyság és az energiatakarékosság fokozásához.Cél egy olyan épület kialakítása, amelynek épületfizikai és fűtési paraméterei mind megfelelnek az előírt szabványoknak.

Energiaszükséglete, és ezáltal károsanyag-kibocsátása a jelenlegihez képest jelentősen csökken,ezzel is javítva az épület hasznosításának feltételeit.A projekt közvetlen célja a meglévő épület gazdaságtalan üzemeltetési feltételeinek megszüntetése,a 7/2006. (V.24.)TNM rendeletnek nem megfelelő nyílászárók cseréje hőszigetelt üvegezésű, hőhídmentes fa szerkezetekre,és a nem megfelelő külső határoló szerkezetek hőszigetelése,az elavult fűtési,és HMV rendszer megszüntetése, új gazdaságosan üzemeltethető rendszer kiépítése,a meglévő Heizer gázbojler kiváltása napkollektorra,és HMV tárolóra,az elavult gázkazánok kiváltása korszerű pelletkazánra.

A projekt elsődleges célcsoportja Sátoraljaújhely Város Idősek Otthonának lakói és dolgozói.Az intézmény lakóinak száma 62 fő,a dolgozók száma volt 40 fő.A projekt megvalósításával az Önkormányzat kiadásai jelentősen csökkenek majd, a költségmegtakarítás lehetővé teszi az Önkormányzat számára, hogy más fontos ügyek megvalósítására fordítsa a megtakarított költségeket,ezáltal a város népesség megtartó ereje is növelhetővé válik.

A projekt közvetett hatása tehát a dolgozókon és az otthonban élőkön túl,a város lakosságára is pozitív hatással van. A projektben megvalósuló változat kiválasztásának fő szempontjai a folyamatos energiaigény,helyigény,kis kezelési idő ráfordítás, esztétikai, és statikai kérdések, továbbá az energia megtakarítás, és káros-anyag kibocsátás csökkentés.

Ez alapján a HMV előállításhoz napkollektorral kombinált pelletkazános rendszer kiépítése valósul meg, melyből az utóbbi a fűtési rendszert is működteti. A projekt során megszüntetésre kerül az elavult fűtési rendszer,a meglévő állapot 171,5kW-os fűtési hőszükséglete, a tervezett állapot megvalósulása után 90kW-ra csökken.

A termosztatikus szelepek beépítésével nagymértékben javul a rendszer energiahatékonysága. A 2db meglévő Hőterm 116 ESE típusú álló gázkazán PB gázzal történő üzemeltetése gazdaságtalan, új rendszer kiépítése szükséges. A 2 gázkazán mellé két 50kW-os EKO-KARBON automata pellet kazán telepítése javasolt, amely sokkal gazdaságosabb, időjárás függvényében szabályozott megújuló energiaforrást jelent. Jelentősen csökkentve ezzel a fűtési költségeket és egyúttal az üvegházhatású gázok kibocsátását is.

A meglévő Heizer gázbojler kiváltása BUDERUS síkkolektorra és HMV tárolóra. A projektben megvalósuló fejlesztések: - Korszerű hőszigetelt nyílászárók - Határoló szerkezetek hőszigetelése (8cm-es szigetelő rendszerrel illetve az utolsó fűtött szint feletti födém szigetelésével a projekt paraméteri megfelelő mértékű megtakarítást mutatnak) -Termosztatikus radiátor szelepek.A radiátorok helyi szabályozását Danfoss RA-N 15 típusú egyenes szeleptesttel, 110 db Danfoss RA 2980 típusú termosztatikus érzékelővel és 110 db Danfoss RLV 15 típusú visszatérőbe építhető csavarzattal biztosítjuk. -HMV tárolók: A HMV tárolását az elvárásoknak megfelelő 3db BUDERUS logalux 1000 l-es tartály végzi, amely fűtését a napkollektor biztosítja. -21db Buderus logasol napkollektor mező a főépület tetejének déli oldalán.

A mező nagysága 44,73m2, teljesítménye 67,1kW. A projekt számszerűsíthető eredményei: - ÜHG- kibocsátás évente 125,7 t-val csökken. - Megújuló energiahordozó felhasználása évente 510 GJ-lal növekszik. - Megújuló energiahordozó bázisú villamosenergia-termelés évente 0,15 GWh-val növekszik. - Energiahatékonyság növelés révén megtakarított éves elsődleges (primer) energiahordozó mennyisége 761 GJ évente. A projektmegvalósítás sikerességét egyrészt a projektmenedzsment szervezet tagjainak több éves tapasztalata, másrészt a projektgazda jelentős beruházói tapasztalata biztosítja.


Copyright © Sátoraljaújhely Város Önkormányzata