Hírek

Sátoraljaújhely - Minden jog fenntartva.
A Paktum projekt bemutatása és a programba történő bevonás érdekében szerveztek találkozót Encsen, ahova a térség önkormányzatai, munkaadói és civil szervezetei is meghívást kaptak.  A rendezvényen Encs Város polgármestere Szeles András, valamint a Járási Hivatal vezetője Ódor Ferenc is felhívta a figyelmet a képzés és foglalkoztatás kiemelt fontosságára.

Találkozó Encsen

Bemutatták a Foglalkoztatási Stratégia tanulmányt

Nagy érdeklődés mellett került bemutatásra a Foglalkoztatási Stratégia tanulmány, mely területi  és ágazati lebontásban határozza meg a megvalósítással kapcsolatos feladatokat.

Egyeztetés a Prec-Cast Kft.-nél

Személyes találkozóra került sor a projekt által nyújtott lehetőségek és a foglalkoztatás részéről felmerülő igények egyeztetése érdekében Sidi Robert igazgató, - a térség legnagyobb munkaadója a Prec-Cast Kft. vezetője - és Hörcsig Márton irodavezető között.

Megalakult a foglalkoztatási paktum Sátoraljaújhely központtal

Új munkahelyek létrehozásának ösztönzése, az álláskeresés sikerességének javítása a célja a „Helyi foglalkoztatási együttműködés kialakítása Sátoraljaújhely központtal” című pályázati programnak. A projektben összesen 44 település érintett a sátoraljaújhelyi, az encsi illetve a gönci járásokban. A projektbe helyi önkormányzatok, vállalkozások és civil szervezetek kerültek bevonásra, melyek közreműködésével alakult meg a helyi foglalkoztatási paktum szervezete.

Tavasszal indulnak a képzési programok a foglalkoztatási paktum projekt keretében

A helyi foglalkoztatási együttműködési kialakítása Sátoraljaújhely központtal a régió 46 településén élő 310 személy részére ad lehetőséget olyan szakmák megszerzésére, mellyel a későbbiekben érvényesülni tudnak a munkaerő piacon. A program végrehajtására megalakult paktumszervezet legutóbbi ülésén a tagok azokat a feladatokat tekintették át, melyek a megalakulás óta végrehajtottak. Megtörtént az igényfelmérés, hogy a cégeknek milyen típusú szakemberekre van szükségük. Ennek ismeretében indulnak tavasszal villanyszerelő, hegesztő és CNC forgácsoló tanfolyamok indulhatnak majd.
A Szakmák Éjszakája pályaorientációs rendezvényre Borsod-Abaúj- Zemplén megyében is több helyszínen és bőséges programmal várják az érdeklődőket április 13-án.  Országosan közel 500 helyszínen lehet ismerkedni a szakmákkal a harmadik éve megrendezésre kerülő Szakmák Éjszakáján. Megyénkben mindhárom szakképző centrum több településen várja az érdeklődőket, hogy kortól függetlenül mindenki megtalálhassa a leginkább hozzáillő szakmát. A rendezvényen az induló képzésekről lehet tájékozódni, szakmai előadásokat hallgatni vagy éppen interaktív programokon részt venni.  A megyei programok kínálatában találni üzemlátogatást szállodába, kórházba és gyárba, valamint játékos vetélkedőt, mint például Abaújszántón, ahol Parasztolimpia címmel mezőgazdasággal kapcsolatos játékos ügyességi feladatok segítenek a szakma megismerésében. Ide kattintva további infót kaphat a programról.

Szakmák Éjszakája – felnőtteknek is!

Foglalkoztatási fórumot rendeztek Sátoraljaújhelyen

Időarányosan jól halad a Helyi foglalkoztatási együttműködés kialakítása Sátoraljaújhely központtal című pályázati program megvalósítása- derült ki a legutóbbi paktumülésen. A programba már most 101 személyt vontak be sikeresen a 2020 május végéig tervezett 310-ből. A projekt az újhelyi, az encsi és a gönci járásokra terjed ki. Cél továbbra, hogy a hátrányos helyzetű, megváltozott munkaképességű munkavállalók elhelyezkedését segítsék.

Foglalkoztatási fórumot tartottak Göncön (2019. április 25.)

A paktumiroda és a Kormányhivatal közös rendezvényén találkoztak vállalkozók és polgármesterek Göncön a térség munkaerőpiaci helyzetének javítása érdekében. Tájékoztató hangzott el az elért eredményekről és a következő egy év lehetőségekről, valamint a Járási Hivatal által 2018 évben felhasznált 430 millió forint foglalkoztatási támogatás felhasználásáról.    A térségben meglévő hatékony emberi erő-forrásra jelentős elszívó hatást gyakorol Kassa város közelsége, több munkahellyel és magasabb kereseti lehetőséggel.  A meglévő többségében közmunka ellátásból kiszoruló álláskereső személyek nem tudnak megfelelni a munkaadók igényeinek. Az alacsony kompetenciával rendelkezők foglalkoztatását öt fajta tréning segíti, mely képzésekre a projekt támogatás nyújt lehetőséget.  
Szakmai együttműködés kiterjesztése céllal megállapodás aláírására került sor a Nyugat-Borsodi Paktum vezetőivel.  A megyénkben legnagyobb területen ellátását biztosító szervezet hasonló munkaerő gondokkal küzd, mint a Sátoraljaújhelyi Paktum az abaúji térségben. A jó gyakorlatok megismerése és helyben történő adaptálása jelentősen segítheti a program előrehaladását, az indikátorok teljesítését.

Együttműködési megállapodás született a Nyugat-Borsodi Paktumirodával

Nemzetközi Konferenciát szervezett a pénzügyminisztérium 2019. június 03-án a helyi paktumok részére.   A Világbank képviselője Európai összefüggésben mutatta be a különböző programokban rejlő lehetőségeket és elért régiós eredményeket. A megyei paktumok képviselői kerekasztal beszélgetés formában számoltak be a munkahelyteremtés, a szociális gazdaság működtetése, a beruházások elősegítése, és a munkaerő tartalékok feltárása témakörökben elért sikerekről.

Nemzetközi konferenciát szerveztek a paktumirodák részére Budapesten

Ülést tartott a Paktum Irányító Csoport, melyen tájékoztató hangzott el a projekt előrehaladott teljesítéséről.  Tárgyalásra került a folyamatban lévő munkaerő-piaci szolgáltatás nyújtás, valamint amegyében egyedül álló térinformatikai rendszer fejlesztés, mely 2020 május végére készül el.

Ülésezett a Paktum Irányító Csoport

A Sátoraljaújhelyi Paktumiroda 2018-ban alakult azzal a céllal, hogy a képzési és foglalkoztatási programokat valósítson meg a gazdasági szféra szereplőivel. A Sátoraljaújhelyi Paktum a feladataihoz egy partneri szervezetet alakított ki, akik folyamatosan találkoznak, értékelik a munkaerő piaci mozgásokat, segíti a szervezet munkáját. A legutóbbi ülésen a Paktum eddigi eredményeit tárgyalták meg a kormányzati, önkormányzati szervek, a piaci szereplők humánerőforrás szakemberei.

Ülésezett a Paktumszervezet Sátoraljaújhelyen